Zo maak je een goede cappuccino uit de automaat?

Heb je zin in een echt lekkere cappuccino? In dit artikel vertellen wij hoe je niet alleen thuis maar ook op je werk een goede cappuccino maakt. Thuis een goede cappuccino maken is niet echt ingewikkeld. Uiteraard vergt het wat oefening, maar heb je eenmaal de slag te pakken dan is het niet heel ingewikkeld:

1) kies een goede boon zoals de DE espressobonen medium roast (1kg) of de Meesterschap espresso bonen medium roast UTZ

2) start met koude, volle melk en laat het goed opschuimen. Een mooie volle melk hiervoor is de Globemilk barista of een goedkopere melkschuim variant zoals de Naarmann volle melk.

3) En klaar is je cappuccino.

Tot zover het thuis gedeelte. De meeste koffie drink je op het werk en ook daar wil je een lekkere cappuccino drinken. Wij krijgen regelmatig de vraag hoe je een lekkere cappuccino uit een koffieautomaat kunt drinken. Hierbij een aantal tips.

Koffieautomaat met verse melk.

De allerlekkerste cappuccino is cappuccino met verse melk. Er zijn koffieautomaten die dit standaard bieden maar goedkoop zijn ze niet. Zo gebruikt Douwe Egberts de Barista one verse melk. Een goedkopere optie is dan de Philips 3200 EP3246/70. Ook deze koffiemachine heeft een melkkan die je kunt vullen met verse melk. Het nadeel van de Philips 3200 is wel de beperkte capaciteit. Deze is ideaal voor een kantoor tot maximaal 5 medewerkers. De Philips 3200 zien we daarom ook veel terug in showrooms en winkels. Er wordt daar niet veel koffie gedronken maar je wilt je klanten wel graag een echt lekker kopje bonenkoffie aanbieden met verse melk. Let op; kies je voor een koffiemachine met verse melk dan moet je rekening houden met extra schoonmaakwerk. Op het einde van de dag moet je namelijk wel de onderdelen in de vaatwasser plaatsen. Het LatteGo systeem van de Philips 3200 wordt gewaardeerd vanwege het gemak waarmee je deze schoonhoudt.

Koffieautomaat met cappuccino topping

Helaas is een koffieautomaat met verse melk niet altijd mogelijk. Het bijvullen van de verse melk en het schoonmaken is een dagelijks karweitje welke niet altijd past in het werkritme van een organisatie. Ook dan is een lekkere cappuccino nog mogelijk maar wordt de schuimkraag niet gemaakt met verse melk maar met cappuccino topping. Het kiezen van een goede topping is de belangrijkste stap. De twee meest bekende cappuccino toppings zijn de Douwe Egberts cappuccino topping en de cappuccino topping van Meesterschap. Qua smaak ontlopen ze elkaar niet veel. In beide gevallen is het mooie volle, romige cappuccino. Alleen is de cappuccino topping van Meesterschap net wat goedkoper. Een interessant buitenbeentje op het gebied van cappuccino toppings is de Nestlé cappuccino topping. Beter bekend als de Nestle dairy whitener powder. Zij spelen namelijk handig in op de trend dat cappuccino toppings steeds minder suikers mogen bevatten. Met de Nestle dairy whitener powder low in fat slagen ze hier heel behoorlijk in. Met deze cappuccino topping maken ze een behoorlijk stevige melkschuim voor de cappuccino.

Instellingen koffieautomaat

Toch niet tevreden over de cappuccino die uit je koffieautomaat komt? Kijk ook eens kritisch naar de instellingen van je koffieautomaat. Bij groothandel Compliment.nl maken wij gebruik van de technische dienst van onze moedermaatschappij FOOX. Deze monteurs zijn gecertificeerd door Douwe Egberts en er is niets over koffiemachines dat zij niet weten. Als wij met de onderhoudsmonteurs spreken krijgen we regelmatig de reactie terug dat geen koffieautomaat maar ook geen klant hetzelfde is. En dat koffieautomaat ook regelmatig schoongemaakt moeten worden. Ook dit heeft invloed op de smaak.