Statiegeld op kleine flesjes

Vanaf 1 juli 2021 wordt er statiegeld op kleine plastic flesjes voor frisdranken en waters in Nederland ingevoerd. De voorbereidingen om dit goed te laten verlopen zijn in volle gang en vinden plaats via een speciaal daarvoor opgerichte organisatie: Statiegeld Nederland. Ook voor jou als klant van Compliment.nl heeft dit gevolgen. Daarom hebben wij hier op een rijtje gezet wat er allemaal verandert en wat dit voor jou betekent.

Wat verandert er op 1 juli 2021? 

  • Vanaf 1 juli 2021 vallen alle kleine plastic PET-flessen voor frisdranken en waters vallen onder één gezamenlijk statiegeldsysteem.
  • De grote PET-flessen behouden statiegeld en vallen ook onder dit nieuwe wettelijk verplichte systeem. (Groot= alle PET-flessen gelijk aan of groter dan 1 liter. Klein= alle PET-flessen kleiner dan 1 liter).
  • Producenten/importeurs zijn verplicht 15 ct statiegeld te heffen op kleine plastic flessen en voor grote flessen blijft dit 25 cent. 
  • Alle PET-flessen (groot en klein) die vallen onder het nieuwe statiegeldsysteem krijgen een nieuw statiegeldlogo en een nieuwe EAN-code. Ook komen er veel meer innamepunten bij; deels verplicht en deels vrijwillig. 
  • Het statiegeldsysteem zal niét gelden voor sappen en zuivel kleine plastic PET-flessen. 

Er zijn straks dus tijdelijk 2 soorten kleine PET-flessen in de omloop: flesjes mét en flesjes zonder statiegeld. Om dit te kunnen onderscheiden krijgen de flesjes waar statiegeld op zit een nieuw statiegeldlogo en een nieuwe EAN-code.

Wat betekent dit voor jou?

Bij Compliment.nl zullen wij eerst onze oude voorraden opmaken. Dit betekent dat er mogelijk ook na 1 juli nog flesjes verkocht worden waar geen statiegeld op zit. Deze flesjes kun je dus nog gewoon weggooien met de rest van je plastic afval. Na 1 juli kan je deze ook inleveren bij een innamepunt, bijvoorbeeld een supermarkt. Omdat je hier geen statiegeld voor hebt betaald krijg je er ook geen statiegeld voor terug. Maar je weet op deze manier wel zeker dat je flesje op de juiste manier wordt gerecycled!

Het is ook mogelijk dat wij voor 1 juli al een nieuwe voorraad hebben met flesjes waar statiegeld op zit. Het statiegeld reken je af bij het afronden van je bestelling en zal apart worden vermeld op je factuur.

Deze flesjes kan je na 1 juli inleveren bij supermarkten en bemande tankstations. Deze locaties zijn verplicht om de flesjes in te nemen. Daarnaast zijn er ook nog vrijwillige innamepunten, bijvoorbeeld locaties waar je de flesjes kunt kopen zoals sportverenigingen, pretparken. Wil jij je registreren als vrijwillig innamepunt? Kijk op www.statiegeldnederland.nl voor meer informatie.

Toon prijzen incl. btw.